Verzorging

Vlooien en wormen

Vlooienbestrijding

Vlooien zijn vervelende parasieten die jeuk bij je hond veroorzaken. Ze zorgen echter voor meer overlast: sommige honden zijn allergisch voor vlooien wat leidt tot overmatige jeuk, kale plekken en veel bijten en krabben. Soms tot bloedens aan toe. Als je hond te lang een heftige vlooieninfectie heeft, dan kan hij bloedarmoede krijgen. Veel vlooien dragen ziektes met zich mee. Zo kunnen ze je hond en ook jou besmetten met lintworm. Het is goed om te beseffen dat slechts 10% van de vlooien op je hond leeft; de rest bevindt zich in zijn omgeving. Dat is dus in jouw huis! Reden genoeg om vlooien bij je hond te bestrijden.

Handige tips:

  • Verdiep je in het anti-vlooienmiddel dat je gaat gebruiken. Sommige middelen bestrijden alleen volwassen vlooien, andere middelen verhinderen de ontwikkeling van vlooienlarven en vlooieneitjes. Zo kun je een vlooienplaag tegengaan.
  • Er bestaan anti-vlooienmiddelen die je hond (en omgeving) niet alleen tegen vlooien beschermen, maar ook tegen o.a. teken en wormen met één behandeling.  
  • Behandel je hond niet pas tegen vlooien wanneer je constateert dat hij ze heeft. Je kunt beter voorkomen dat hij vlooien krijgt door regelmatig een anti-vlooienmiddel toe te dienen, in een frequentie die de bijsluiter aangeeft. Zo is je hond goed beschermd en kan een vlooienuitbraak in huis voorkomen worden.
  • Ontvlooien van je pup kan, afhankelijk van het anti-vlooienmiddel dat je gebruikt, vaak pas vanaf een bepaalde leeftijd en bij een bepaald gewicht. Lees de bijsluiter van het middel dat je gebruikt.
  • Naast een goede vlooienbestrijding is het ook belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. Er bestaan combinatieproducten die werken tegen vlooien, teken én wormen in één maandelijkse behandeling tegelijk. Vraag je dierenarts om advies.

Wormen bij je hond

Honden kunnen als pup al besmet raken met wormen, wanneer zij nog in de baarmoeder zitten en na de geboorte wanneer ze bij de moeder drinken. Wormen leven in de maag en darmen van je hond en verplaatsen zich soms ook naar andere organen. In de darmen leggen ze duizenden eitjes. Via de ontlasting van de hond komen deze eitjes in de omgeving. Als honden in contact komen met deze eitjes lopen ze een (her)besmetting op. Dat geldt ook voor kinderen die buitenspelen en hun ongewassen handjes in hun mond steken.

Er zijn wormen die gevaarlijk zijn voor kinderen en sommige wormen zelfs voor volwassenen. Komt je hond in contact met kinderen, dan is het belangrijk om je hond maandelijks te ontwormen. Voor pups tot 3 maanden oud geldt zelfs dat je ze 1 keer in de 2 weken moet ontwormen. Dit omdat jonge pups zelf ook heel ziek kunnen worden van wormen. Bij kinderen kunnen worminfecties met de spoelworm van de hond leiden tot de ontwikkeling van o.a. astma, hersenafwijkingen, blindheid en chronische buikpijn. Maandelijkse ontworming van je huisdier(en) is één van de belangrijkste dingen die je als eigenaar kunt doen om o.a. kinderen te beschermen tegen deze worminfecties. 

Lees hier meer over in de volgende artikelen:

Er zijn verschillende soorten ontwormmiddelen beschikbaar, zoals een tablet, pasta of pipetje met vloeistof voor in de nek. Niet alle middelen doden alle soorten wormen, het is dus goed om je te verdiepen welk product je toedient. Door aanwezige wormen te doden, kun je voorkomen dat je hond ziek wordt van wormen en voorkomen dat deze worden verspreid in de omgeving van je hond, waar ze weer andere dieren maar ook kinderen kunnen besmetten. Er zijn behandelingen waarmee je je hond en omgeving met één behandeling kunt beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Vraag je dierenarts om advies.

Over ziektes