Spelen met hond
Opvoeding

Hondenopvoeding

Hond of pup opvoeden

Iedere hond is uniek en dat geldt ook voor de manier waarop zij op hun opvoeding reageren. Er is geen gouden formule voor de hondenopvoeding. Wel is het verstandig om met iedere hond op cursus te gaan: zo kun je doordacht je hond of pup opvoeden. Tijdens zo’n cursus leren jullie samen bijvoorbeeld dat je hond naast je blijft lopen en dat hij zijn aandacht op jou vestigt, ook al zijn er andere mensen in de buurt. Het ondersteunt bij je pup opvoeden, omdat hij zo kennismaakt met andere honden. Puppytraining is een goede plek voor je hond om te socialiseren. Je kunt verder een puppy bijten afleren en krijgt te maken met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hondenopvoeding en -training. Het is belangrijk om een goede hondenschool te zoeken, waar je les krijgt van een gediplomeerd instructeur.

Puppy dagschema

Het beste dagschema voor jouw puppy hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de situatie en het gezin. Hoe laat sta jij bijvoorbeeld op? En laat je de pup veel alleen? We geven een paar tips.

  • Zodra je puppy wakker is, moet je direct met hem naar buiten. Zo kun je voorkomen dat hij binnen plast. Dit betekent dat je zeker in de eerste periode veel buiten met hem bent: voor het eten, na het eten, na het spelen, na het slapen en ga zo maar door. Uiteindelijk wil je ernaartoe werken dat je puppy aan 4 keer uitlaten per dag genoeg heeft.
  • Volwassen honden slapen gemiddeld 10 uur, maar pups veel meer omdat zij dit nodig hebben voor hun ontwikkeling, groei en verwerking van prikkels.
  • Je puppy moet leren om zo nu en dan alleen te zijn. Oefen dit daarom vanaf jonge leeftijd al. Start met het alleen achterblijven in de ruimte als jij nog elders in huis bent en ga pas naar buiten als dat goed gaat.
  • Gedrag dat je puppy straks als volwassen hond niet mag vertonen, moet je nu ook al ontmoedigen. Denk aan springen op de bank of tegen mensen aan.
  • Herken dat je puppy moe is. Hij maakt dan bijvoorbeeld langzame bewegingen, weigert op te staan, wordt misschien juist heel druk, en waggelt onder het lopen. Komt dit je bekend voor? Dan is het dagschema voor jouw puppy wellicht iets te vermoeiend.

Spelen met je hond

Door te spelen met je hond bouw je een band met hem op, zorg je dat hij zijn energie kwijt kan en kun je oefeningen met hem doen. Het zorgt voor een actieve tijdsbesteding, die je hond mentaal en fysiek in goede conditie brengt en houdt. Door te spelen, kun je samen de sociale vaardigheden verbeteren. Als je de hond duidelijke sturing geeft, dan leert hij zich aan de regels te houden. Het is essentieel dat jij en de rest van je gezin hier consequent in zijn. Blijf altijd rustig, maar communiceer duidelijk en kordaat en geef grenzen aan. Zo is spelen een beloning tijdens de training van de hond én kan probleemgedrag worden voorkomen. Het geeft gelegenheid om natuurlijk gedrag te vertonen, waardoor je hond meer zelfvertrouwen krijgt en beter in zijn vel komt te zitten. Zijn lichaamstaal helpt je om te anticiperen op zijn volgende actie. Bij ongewenst gedrag kun je hem op een kalme manier bijsturen. Leer hem gewenst gedrag aan en beloon dat. Als je bewust met je hond speelt, dan kan hij hier een hoop van leren!

Over gedrag

Vroeg alleen leren zijn

Een hond is een sociaal dier en moet leren om alleen achter te blijven. Voor de ene hond is het makkelijker dan de andere hond. Het is niet gewenst om een volwassen hond de hele dag alleen te laten. Dan moeten er oppasmogelijkheden uitgezocht worden.

Weetjes bekijken